Wskazówki dietetyczne


Wymienione produkty, powinny mieć stałe miejsce w naszej codziennej diecie.

PRODUKTY, KTÓRE NALEŻY OBOWIĄZKOWO WŁĄCZYĆ DO ZDROWEJ DIETY


WODA
1-2 szkl. wody z miodem i cytryną o temp. pokojowej, przygotowane wieczorem dnia poprzedniego wzmaga skurcze jelita grubego biorące udział w procesie wypróżnienia

JOGURT
Jogurt naturalny (bez cukru) zawiera pożyteczną florę bakteryjną.

TWARÓG
W naturalnej, niesłodzonej postaci. Jest białkiem, pełni rolę budulca.

SOKI ZE ŚWIEŻYCH WARZYW I OWOCÓW
Świeżo wyciskane, z enzymami trawiennymi, podawane wieczorem lub na czczo rano, przygotowują jelito grube do porannego wypróżnienia. Enzymy trawienne zawarte w świeżym soku wspomagają proces trawienia. Wybrane soki warzywne działają:

  • przeciw wzdęciom, gazom, kolkom, ostrym skurczom jelit
  • wzmacniają paznokcie i włosy
  • obniżają ciśnienie
  • sok ze świeżych (nie gotowanych!) wybranych gatunków warzyw hamuje w jelitach procesy gnilne i fermentacyjne
  • aktywizuje przemianę materii
  • zwiększa zasadowość w organizmie
  • oczyszczają organizm
  • wspomagają leczenie nieżytów przewodu pokarmowego
  • wspomagają odchudzanie
  • są silnie oczyszczające dla nerek i pęcherza
  • regularne picie soku z niektórych warzyw poprawia wzrok

OWOCE
Są bogatym źródłem błonnika i witamin. Poza niektórymi wyjątkami są zasadotwórcze, polecane dla zachowania równowagi kwasowo - zasadowej. U osób jedzących mięso wspomagają wydalanie kwasu moczowego. Jeden z owoców jest jednym z najlepszych na świecie źródeł tłuszczu organicznego, używanego często zamiennie z masłem. Jest też owoc zawierający silne substancje powlekające. Owoce są pomocne przy zaparciach. Jedzone na czczo pobudzają dolny odcinek jelita grubego. Wybrane mają działanie przeczyszczające.

OWOCE I SOKI OWOCOWE NAJLEPIEJ SPOŻYWAĆ W GODZINACH PORANNYCH - UNIKAMY FERMANTACJI (TWORZENIU SIĘ GAZÓW I SILNYCH WZDĘĆ)



WARZYWA
Błonnik zawarty w warzywach (szczególnie surowych) pełni rolę oczyszczającą przewód pokarmowy. Bogate źródło błonnika. Niektóre warzywa, ze względu na swój skład, mają działanie antynowotworowe. Inne rozpuszczają śluz (przy przeziębieniach). Jedno z warzyw szczególnie zmniejsza ryzyko tworzenia się złogów ze zjadanej skoncentrowanej skrobi (np. ziemniaki, kluski, pieczywo). To samo warzywo działa też jako antidotum na upojenie alkoholowe. Polecane jest przy upałach. Są źródłem białka roślinnego. W stanie surowym, są źródłem żelaza, wzmagają perystaltykę jelit. Jedno z surowych warzyw wspomaga oczyszczanie wątroby. Jedno z warzyw liściastych najlepiej odżywia komórki układu nerwowego.

ORZECHY
Bogate źródło białka i tłuszczu roślinnego. Doskonale zastępujące w diecie mięso.

MUESLI PSZENNE
Błonnik pszenny - nierozpuszczalny w wodzie - pełni rolę oczyszczającą przewód pokarmowy.

PIECZYWO
Szczególnie ciemny, pełnoziarnisty chleb, wypiekany na zakwasie i bez polepszaczy, pełni rolę oczyszczającą przewód pokarmowy.

MAKARONY
Makaron razowy (z ciemnej mąki) - jedyny dopuszczalny dla zdrowia jelit rodzaj makaronu.

KASZE
Mają właściwości ściągające (gryczana, jaglana) - korzystne dla ścianek jelita grubego po ich oczyszczeniu ze złogów. Są źródłem włókna pokarmowego.

RYŻ
Szczególnie nie łuskany ryż pełni rolę oczyszczającą przewód pokarmowy.

TOFU
Budulec. Działanie antynowotworowe.

SOJA
Bogate źródło białka. Silne działanie antynowotworowe.

PRZYPRAWY
Wzmagają trawienie. Niektóre, w świeżej postaci, oczyszczają krew. Bywają źródłem białka i żelaza. Są też moczopędne - uważać. Jest wiele zasadotwórczych, usuwają śluz. Mają działanie antynowotworowe.